Pagina prinipală Căutare şi harta site Compunere scrisoare
English version   Versiunea în limba română
Despre | Noutăţi | Biblioteca electronica | Productie | Calitate | Contacte   
  Laminorul S.A.           Best Europe steel processing
 
 
Despre
 

SC Laminorul SA Braila este o societate comerciala mare, specializata in productia de materiale feroase sub forme primare si semifabricate.

Infiintata la scurt timp dupa primul razboi mondial, societatea a devenit parte din istoria orasului. Existenta unei importante surse de forta de munca, costul redus al terenurilor pentru constructii, ca si posibilitatea de a importa materii prime pe apa, cu reducerea considerabila a cheltuielilor de transport, au facut posibila o activitate industriala cu aproape un secol de continuitate.

SC Laminorul SA Braila a luat fiinta in anul 1923 sub denumirea “David Goldenberg si Fii”, prin Contractul de Societate nr.136/17.01.1923. Firma, cu sediul in str.Transilvaniei, producea initial sarma trasa, cuie si articole metalurgice. Dupa patru ani, in 1927, productia se diversifica cu lanturi, suruburi si nituri.

In 1928, societatea anonima “Industria Sarmei” Cluj, solicita Primariei Braila un teren pentru construirea unui laminor pe care il si primeste sub titlu gratuit in anul urmator prin Hotararea Consiliului Municipal transmisa sub nr. 02695/ 11.02.1929. Asa se ridica primul laminor de sarma si profile din Muntenia, pe o suprafata de 5 hectare aflat la punctul denumit Osaria.

Laminorul, cunoscut sub numele de Laminorul 1, va fi pus in functiune un an mai tarziu si va produce sarma de dimensiuni variate din tagle importate. Laminorul 2 este construit si pus in functiune in anul 1931 la societatea “David Goldenberg si Fii”. Si aici productia consta in sarma, otel beton, otel lat, otel pentru suruburi si nituri.

Firma “David Goldenberg si Fii” va fi cumparata in 1933 de Max Auschnitt si inclusa in consortiul TITAN – NADRAG – CALAN si va fi pus in functiune atelierul de furci agricole aflat langa Laminorul 1. Din anul 1938, firma“David Goldenberg si Fii” se va numi “Intreprinderile Metalurgice Dunarene”.

La 11.06.1948 ambele  ntreprinderi vor fi nationalizate si vor functiona in continuare independent, pana in 1959, cand “Intreprinderile” si “Industria Sarmei” se unesc sub numele de “Uzina Laminorul Braila”. In toata aceasta perioada are loc o diversificare continua a productiei, iar in 1967, cand este dat in functiune atelierul de lant comercial, sunt importate utilaje noi din Germania. Va fi modernizat in urmatorii doi ani si Laminorul 2, iar in 1973 va fi dat in functiune Laminorul 3, construit din utilaje disponibilizate de industria metalurgica pentru a produce profile patrate, rotunde, late si profile speciale destinate constructiei de masini. Tot in acest an incep sa functioneze doua minilaminoare care utilizeaza ca materie prima sarma laminata in colaci. Atelierul de trefilare si atelierul de cuie se modernizeaza intre anii 1974-1975 iar in 1978 Sectia Bare Trase va produce otel rotund calibrat, patrat calibrat si lat calibrat pentru constructia de masini, livrat in stare trasa sau stare recoapta in atmosfera controlata.

Laminorul 4 este pus in functiune in 1979, asimiland si producand profile rotunde, patrate si late de dimensiuni diferite, corniere, corniere inegale si profile speciale pentru constructii navale, suplimentandu-se astfel gama profilelor produse de firma.
Datorita experientei de cinci decenii in proiectarea tehnologiilor de laminare, practic in anii 80, Laminorul Braila va produce orice profil cu sectiunea de la 36 mmp pana la 6400 mmp, in functie de cerintele pietei. Din 1993, proiectarea se realizeaza pe calculator, cu ajutorul programelor realizate de specialistii societatii.

In prezent, Laminorul Braila a reusit sa depaseasca indelungata perioada de tranzitie de la economia centralizata la economia de piata si se afla in plina etapa de revigorare. Dupa incheierea indelungatului proces de privatizare, in iulie 2006, Laminorul si-a planificat in urmatorii ani importante investitii de dezvoltare precum si de mediu.

 
Despre
  Istorie
Ecologie
Producţie


 

 
Profile
 
 
Profile căi ferate
 
 
Lat cu bulb
 
 
 

 

 
 
 
 
e-mail: info@laminorulbr.ro
Contacte
free website counter besucherzдhler aff.com